Berichtenservice eMates voor gedetineerden in Nederlandse gevangenissen komt niet terug

De berichtenservice eMates voor gedetineerden komt niet meer terug.

Dat heeft de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) besloten, schrijft minister Weerwind voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer. De berichtendienst al bijna een jaar niet meer actief nadat er signalen waren binnengekomen dat het systeem mogelijk gebruikt kon worden door gedetineerden voor criminele activiteiten.

Met eMates konden gedetineerden communiceren met het thuisfront, als aanvulling op brieven schrijven en telefonisch contact. Volgens het OM zouden er dagelijks tientallen berichten per gedetineerde worden verstuurd die goed konden worden gecontroleerd.

Vanwege alle zorgen werd besloten een onderzoek te laten doen door de Auditdienst Rijk. Die concludeerde dat informatiebeveiliging en privacy niet op orde zijn bij eMates, dat wordt beheerd door een commercieel bedrijf. Daarop is nu besloten te stoppen met de dienst.

Er wordt nu door de PI’s gekeken naar een alternatief voor eMates. De bedoeling is dat die wordt beheerd door de DJI zelf. Weerwind wil ook onderzoeken of in de toekomst kunstmatige intelligentie kan worden ingezet bij het controleren van het berichtenverkeer.