Foto ter illustratie. © Pexels

Vrouw riskeert 10 jaar cel na verzinnen ernstige ziekte en starten donatiepagina GoFundMe

Een vrouw die een donatiepagina startte op GoFundMe omdat ze naar eigen zeggen ernstig ziek zou zijn is aangehouden voor oplichting.

Het gaat om de 19-jarige Madison Russo uit de staat Iowa. De vrouw werd op 23 januari aangehouden en beschuldigd van diefstal door middel van bedrog: een misdrijf waar in Iowa een maximale gevangenisstraf van tien jaar voor opgelegd kan worden.

De oplichtster deed alsof ze kanker had en plaatste meerdere filmpjes op social media om haar ‘strijd’ te laten zien. Mensen konden daarop ook doneren via haar GoFundMe-pagina.

Op 11 januari viel ze door de mand door een filmpje op TikTok. Het viel een volger met medische kennis op dat de apparatuur in de video erg amateuristisch was geplaatst. ‘Ze had erg veel medische discrepanties’, aldus de getuige tegen de lokale krant. De autoriteiten werden ingelicht waarop Russo enige tijd daarna werd aangehouden.

De vrouw had toen al tienduizenden dollars binnengehaald via haar donatiepagina. Het bedrijf GoFundMe heeft alles stopgezet en de donateurs hun geld teruggegeven.