Berucht kopstuk Siciliaanse maffia ‘het Zwijn van Palermo’ na 25 jaar cel vrijgelaten

Een berucht kopstuk van de Siciliaanse maffia is na 25 jaar in de gevangenis vrijgelaten.

Het gaat om de inmiddels 64-jarige Giovanni Brusca alias ‘het Zwijn van Palermo’. Hij zat sinds 1996 in de gevangenis een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op onderzoeksrechter Giovanni Falcone in 1992.

Falcone was in de jaren ‘80 verantwoordelijk voor vele rechtszaken tegen en veroordelingen van Siciliaanse maffiosi. Hij was een doorn in het oog van de maffiabazen en in 1992 werd hij samen met zijn vrouw en drie beveiligers vermoord. Leden van de maffia hadden explosieven onder een snelweg aangebracht en die tot ontploffing gebracht toen de auto van Falcone eroverheen reed.

Brusca werd vier jaar na de aanslag op Falcone aangehouden en veroordeeld tot levenslang. Hij wordt gezien als de persoon die op de knop drukte waarmee de explosieven onder de snelweg tot ontploffing werden gebracht.

In eerste instantie weigerde ‘het Zwijn van Palermo’ om verklaringen te afleggen. Enkele jaren in zijn detentir begon hij te praten met de autoriteiten. De maffioso gaf toe voor de Cosa Nostra tussen de 209 en 300 liquidaties te hebben gepleegd.

De ex-maffioso komt volgens de Italiaanse autoriteiten na 25 jaar vrij omdat hij heeft meegewerkt met de politie aan verder onderzoek naar de maffia.