Beruchte Mexicaanse drugsbaas was jarenlang informant Amerikaanse DEA

Een beruchte Mexicaanse drugsbaas blijkt jarenlang informant te zijn geweest van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA).

Uit stukken blijkt dat de 47-jarige Edgar Valdez Villareal alias ‘La Barbie’, die aan het hoofd stond van een moordcommando van een drugskartel gelinkt aan drugsbaas El Chapo en daarnaast betrokken was bij grootschalige drugssmokkel, ruim twee jaar lang informant is geweest. Tussen 2008 en 2010 zou La Barbie zeer belastende informatie hebben doorgespeeld aan de Amerikaanse autoriteiten. Het ging hierbij voornamelijk om informatie over omgekochte politici en andere hooggeplaatste corrupte medewerkers van de Mexicaanse regering.

Het kopstuk van het Beltrán Levya drugskartel werd in 2010 aangehouden door de Mexicaanse autoriteiten. Na een verzoek van de VS is Edgar Valdez Villareal uiteindelijk in 2015 uitgeleverd. In eerste instantie weigerde hij te praten maar in 2016 heeft ‘La Barbie’ alsnog een bekennende verklaring afgelegd. De drugsbaas riskeerde een levenslange celstraf maar heeft in ruil voor informatie een lagere straf gekregen.

La Barbie kreeg uiteindelijk 49 jaar cel opgelegd in de Verenigde Staten en een ontnemingsvordering van 192 miljoen dollar. Er zijn beelden gemaakt van de Mexicaanse topcriminelen na zijn aanhouding in Mexico. De video is hieronder te bekijken.