‘Beruchte Mocro Maffia kopstuk Benaouf A. overgeplaatst vanwege ontsnapping’

Het beruchte vermeende Mocro Maffia kopstuk Benaouf A. is met spoed overgeplaatst naar een andere gevangenis vanwege dreigend ontsnappingsgevaar. Bronnen binnen justitie meldden aan De Telegraaf dat Benaouf A. plannen had om te ontsnappen vanuit de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) van de gevangenis in Leeuwarden.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft de situatie uiterst serieus genomen, mede omdat Benaouf A. eerder al een ontsnappingspoging heeft ondernomen. In 2017 probeerde hij te ontsnappen uit de gevangenis van Roermond met behulp van handlangers en een gekaapte helikopter. Die poging mislukte toen de politie ingreep en een van zijn helpers doodschoot.

Benaouf A. werd onder strenge beveiliging en door een speciaal ondersteuningsteam van het gevangeniswezen naar een andere strafinrichting vervoerd. Justitie heeft geen details vrijgegeven over zijn nieuwe locatie. Zowel een woordvoerder van justitie als de advocaat van A. wilden geen commentaar geven op de situatie.

Betrokkenheid van Criminele Organisaties

Volgens informatie zou de geplande ontsnapping van Benaouf A. zijn gefinancierd door een criminele organisatie gerelateerd aan de bekende cocaïnehandelaar Roger P., alias Piet Costa. Piet Costa, die zelf een straf van vijftien jaar uitzit, wordt beschouwd als een van de grootste drugshandelaren van Nederland en zat eerder op dezelfde AIT-afdeling als Benaouf A.

Eerdere Veroordelingen en Gevangenisstraf

Benaouf A. kreeg in 2016 een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd voor de moord op zijn rivaal Najeb Bouhbouh in Antwerpen. Deze moord leidde tot een bloedige bendeoorlog binnen de Mocro-maffia. Aanvankelijk werd Benaouf A. overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, maar later werd hij verplaatst naar een strafinrichting in Leeuwarden met een iets lichter regime, ook wel ‘EBI-light’ genoemd.

In december 2022 werd zijn straf verlengd met nog eens twaalf jaar. Het gerechtshof oordeelde dat hij een ‘coördinerende en sturende rol’ speelde binnen een criminele organisatie die zich bezighield met liquidaties. Dit deed hij met behulp van binnengesmokkelde pgp-telefoons vanuit de gevangenis, een feit dat de rechtbank hem zwaar aanrekende.

De hernieuwde verplaatsing van Benaouf A. onderstreept de voortdurende dreiging en complexiteit die gepaard gaat met het bewaken van hoog-risico gedetineerden binnen de Nederlandse gevangenissen.