Het Openbaar Ministerie (OM) heeft door een fout een foto van de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. toegevoegd in het strafdossier van de verdachten.

Dat heeft de officier van justitie laten weten tijdens een inleidende zitting. Het OM erkende dat er een duidelijke fout is gemaakt door de foto toe te voegen aan het dossier in deze zaak. Hierdoor loopt B. mogelijk onnodig gevaar. De kroongetuige heeft in totaal veertig verklaringen afgelegd over liquidaties en mogelijke opdrachtgevers. Zelf wordt B. verdacht van betrokkenheid in drie moordonderzoeken.

Het afleggen van verklaringen heeft voor B. grote gevolgen gehad, want op 23 maart 2018 werd zijn broer, de onschuldige Reduan B., door de 40-jarige Shurandy S. doodgeschoten in zijn bedrijf in Amsterdam. Enkele dagen daarvoor had justitie bekendgemaakt dat er een nieuwe kroongetuige deal was in verband met een reeks Mocro Maffia liquidaties. De familie werd duidelijk niet goed beschermd op dat moment en Reduan B. werd op koelbloedige wijze geliquideerd. Na de moord is de hele familie B. ondergedoken. De schutter is inmiddels veroordeeld tot een celstraf van 20 jaar. De man heeft bekend maar geen namen genoemd van andere betrokkenen en mogelijke opdrachtgevers.

Volgens kroongetuige Nabil B. zit de internationaal gezochte Ridouan T. achter deze en andere opdrachten voor moorden. De mogelijke betrokkenen bij deze liquidaties moesten donderdag voor de rechtbank verschijnen. Het gaat in totaal om twaalf verdachten. T. en zijn vermeende rechterhand Saïd R. worden nog steeds gezocht door politie en justitie. Er is 100.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar hun aanhouding.