Beurs digitale munten gaat klanten betalen na hack en MEGA roof van half miljard

Een beurs voor digitale munten gaat klanten schadeloos stellen na een diefstal van bijna een half miljard dollar aan digitale NEM-munten.

Hackers hebben afgelopen vrijdag een grote hoeveelheid aan zogenaamde NEM-munten gestolen bij de Japanse beurs voor digitale munten, Coincheck. Direct na de massale diefstal heeft de uitbater de handel in de munten stilgelegd. Dit veroorzaakte een daling in waarde bij verschillende digitale valuta.

Volgens Coincheck zijn zo’n 260.000 klanten getroffen door de diefstal. Zij krijgen allemaal hun geld terug, maar wel tegen de huidige gedaalde koers van de NEM. Het is niet duidelijk hoe Coincheck de enorme schadeloosstelling gaat betalen, want het gaat om maar liefst (omgerekend) 340 miljoen euro.

Andere grote digitale beurzen kwamen in het verleden ook in de problemen door hackers die er vandoor gingen met miljoenen aan bitcoins of andere munten. In 2014 verdween 80 procent van alle bitcoins die verhandeld werden via het Japanse handelsplatform Mt. Gox. Dat ging destijds om een half miljard euro aan bitcoins dat spoorloos verdwenen was. Mt. Gox is daarna failliet gegaan.