‘Bitcoin Sjeik’ gepakt voor buitmaken honderden miljoenen bij cryptovaluta piramidespel

In Brazilië is de ‘Bitcoin Sjeik’ aangehouden voor oplichting en het buitmaken van honderden miljoenen euro’s.

Het gaat om een grote actie van de Braziliaanse federale politie in verband met een onderzoek naar een soort piramidespel. Een organisatie bleek zich te richten op cryptovaluta’s en haalde duizenden personen over om geld in te leggen. Het zou gaan om honderden miljoenen euro’s.

Er zijn op verschillende locaties invallen verricht en verdachten aangehouden. Er zijn geen namen genoemd maar volgens de lokale media is de leider van de organisatie zakenman Francisley Valdevino da Silva, alias de ‘Bitcoin Sjeik’. Hij staat aan het hoofd van een investeringsplatform die in meer dan tien landen geld heeft binnengehaald.

Agenten vielen vorige week donderdag op twintig adressen locaties die gelinkt kunnen worden aan de organisatie. De Amerikaanse autoriteiten zijn betrokken bij het onderzoek en vermoeden dat er 769 miljoen dollar is witgewassen door de ‘Bitcoin Sjeik’ en zijn organisatie.

De gedupeerden kregen mooie verhalen voorgeschoteld over rendementen bij investeringen in cryptovaluta’s. De oplichters gingen zelfs zo ver om een eigen cryptomunt aan te bieden. Alles bleek nep en het gaat volgens de onderzoekers om een piramidespel. Het ingelegde geld gebruikte de groep voor onder meer een zeer luxe levensstijl met dikke vakantie’s en nog dikkere horloges. De politie nam dure spullen en o.a. cash en goud in beslag bij de verdachten.