Bitcoinbende opgerold na pinnen miljoen

De FIOD heeft woensdagochtend een bitcoinbende opgerold in een groot internationaal onderzoek naar fraude en witwassen met de digitale valuta. De zaak kwam aan het licht toen een man in korte tijd een miljoen pinde.

In totaal zijn op vijftien adressen in Rotterdam, Zoetermeer, Almere, Dordrecht, Zaandijk, Schiedam, Den Haag en Putten doorzocht. In de Verenigde Staten, Australië, Litouwen en Marokko is na rechtshulpverzoeken beslag gelegd op accounts met aanzienlijke hoeveelheden bitcoins.

Het onderzoek was gericht op zogenaamde bitcoincashers. Dit zijn mensen die de bitcoins, van bijvoorbeeld drugsdealers op illegale marktplaatsen op het Dark Web op Tor, tegen betaling omwisselen in contanten. De aangehouden vermeende bitcoincashers worden allen verdacht van witwassen.

De politie kwam de groep op het spoor nadat er grote geldbedragen werden overgemaakt op bankrekeningen en vrijwel direct weer werden opgenomen. Een van de verdachten, een man uit Litouwen, pinde in zeer korte tijd bijna een miljoen euro waardoor alle alarmbellen gingen rinkelen en het onderzoek startte. Dit leidde tot een reeks invallen en arrestaties. Het onderzoek loopt nog en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.