Blokken cocaïne onderweg naar Rotterdam gepakt, mogelijke test nieuwe smokkelroute/methode

In Brazilië is een kleine partij cocaïne bestemd voor Rotterdam onderschept. Mogelijk wordt er een nieuwe smokkelmethode getest.

Criminele organisaties proberen regelmatig nieuwe methodes of routes uit om hun drugs het land in of uit te krijgen. Er worden dan vaak kleinere partijen gestuurd om te kijken of de handelswaar arriveert of niet. In Brazilië werd recent een kleine partij cocaïne aangetroffen op een schip onderweg naar Rotterdam. Waar in het verleden drugs verstopt werden in containers in bijvoorbeeld sporttassen, werd de partij nu op een andere plek op het schip aangetroffen. 

Vanwege het lopende onderzoek wordt de precieze locatie en smokkelmethode niet bekendgemaakt. Tijdens een controle in de haven van de stad Natal troffen federale agenten de bijna 10 kilo cocaïne aan. De drugs zijn in beslag genomen en vernietigd. De lading bleek bestemd zijn voor de Rotterdamse haven. Er zijn voor zover bekend geen verdachten aangehouden voor de drugssmokkel.

Het gaat om de tweede inbeslagname van een soortgelijke partij dit jaar in de haven van Natal. De laatste onderschepping vond plaats op 18 januari. Toen werd aan boord van een ander schip 11,4 kilo cocaïne aangetroffen in beslag genomen. Of de partijen aan elkaar te linken zijn wordt momenteel onderzocht.