Blunder die leidde tot vrijlating politiemol Mark M. was tikfoutje

Het Openbaar Ministerie (OM) weet na onderzoek hoe het heeft kunnen gebeuren dat politiemol Mark M. op vrije voeten is gekomen. Het ging om een simpele tikfout.

Op 3 mei 2018 heeft het gerechtshof Den Bosch bepaald dat de voorlopige hechtenis van de verdachte niet verlengd zou worden omdat het OM te laat was met het indienen van de vordering. Er is nu uitgezocht hoe dat heeft kunnen gebeuren. Er blijkt sprake te zijn geweest van een tikfout in het digitale systeem dat wordt gebruikt bij het plannen van het moment waarop over de hechtenis van verdachte moet worden besloten. Daar waar 26-02-2018 als startdatum van de voorlopige hechtenis moest worden ingevoerd, werd 26-03-2018 ingetikt. Daardoor is de zitting voor het verlengen van de voorlopige hechtenis op een te laat moment ingepland. Aldus het OM.

De systemen binnen de organisatie worden nu zodanig aangepast dat het niet meer mogelijk is om een latere startdatum van de voorlopige hechtenis in te voeren dan de datum van invoer. Ook zorgt het OM voor een aanscherping van de werkprocessen. Het OM wil de wijzigingen over acht weken volledig ingevoerd hebben.

Mark M. werd op 19 februari 2018 door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor onder meer schending van ambtsgeheimen, ambtelijke omkoping, witwassen en het voorhanden hebben van valse reisdocumenten. De rechtbank verbood verdachte daarnaast een publieke functie te mogen uitvoeren voor de periode van tien jaar. M. is in hoger beroep gegaan.