© Crime-Nieuws.nl

Boer uit Gelderland veroordeeld voor cocaïnewasserij in stal

De rechtbank heeft een boer uit Vragender veroordeeld voor een cocaïnewasserij in zijn stal.

De 53-jarige boer kreeg in april 2019 voor het eerst bezoek van twee buitenlandse mannen die een schuur van hem wilden huren. Hij kende de mannen niet, maar zag wel dat één van hen een vuurwapen , of iets wat erop leek, achter zijn broeksriem had zitten. De mannen wilden niet vertellen wat ze met de schuur wilden doen. De boer stuurde ze vervolgens naar eigen zeggen weer weg.

Eind mei/begin juni 2019 kwam het duo weer terug. Ze zagen dat het achterste gedeelte van de stal leeg stond. De mannen zeiden toen, zonder te vragen, tegen de boer dat zij die ruimte zouden gaan gebruiken. De man vertrouwde dit niet, wilde dit ook niet en weigerde. Volgens de boer sloeg het duo hem met een hamer op zijn voet en lieten ze foto’s zien van zijn dochters. De boer verklaarde dat hij vanaf dat moment deed wat de mannen hem vroegen.

Vanaf oktober 2019 verbouwden de mannen en hun handlangers de schuur. De man verklaarde toen ook gedwongen te zijn om te helpen met het slopen van een deel van de schuur en het storten van beton. Ook liet hij het afval van sloopwerkzaamheden afvoeren. In december 2019 was de ruimte klaar. De man kwam daarna niet meer in de schuur. Deze was ook afgesloten met een slot. Hij wist niet precies wat er gebeurde, maar ook omdat hij in de stal een scherpe lucht rook dacht hij wel dat het met drugs te maken moest hebben. Uiteindelijk bleek het om een cocaïnewasserij te gaan.

De rechtbank vindt dat de 53-jarige boer medeplichtig is geweest aan het bewerken van cocaïne en aan de aanwezigheid hiervan. Doordat de man de ruimte verhuurde en hielp met de bouwwerkzaamheden van deze wasserij, verschafte hij niet alleen gelegenheid en middelen, maar was hij ook behulpzaam bij de wasserij. De rechtbank vindt de man ook schuldig aan het treffen van voorbereidingen om cocaïne te produceren. Hij verhuurde zijn varkensstal, liet deze locatie geschikt maken voor productie en werkte ook zelf aan de bouw mee. Dit alles terwijl hij wist dat de stal gebruikt zou worden voor drugsgerelateerde doeleinden.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan elf voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een taakstraf van 240 uur opgelegd voor het aanwezig zijn en bewerken van cocaïne in zijn stal.