Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

20 jaar gevangenisstraf voor om het leven brengen en in brand steken zwangere echtgenote in Haarlem

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het doden en in brand steken van zijn zwangere echtgenote in Haarlem.

De 46-jarige man heeft ontkend dat hij zijn vrouw om het leven heeft gebracht. De rechtbank ziet dit anders en heeft de verdachte schuldig bevonden voor het om het leven brengen van zijn zwangere echtgenote en hun ongeboren dochtertje in september 2019. Na het geweld heeft hij hun flatwoning aan de Rudolf Steinerstraat in brand gestoken.

Volgens de man zou zijn vrouw zelfmoord hebben gepleegd en daarbij de brand hebben gesticht. Dit blijkt uit onderzoek niet te kloppen want de vrouw was al dood toen de brand uitbrak en bleek door geweld om het leven te zijn gekomen. Op basis het onderzoek is er volgens de rechtbank geen enkel ander scenario denkbaar dan dat de verdachte degene is die zijn vrouw en daardoor ook hun ongeboren dochtertje heeft gedood. Omdat het ongeboren kind levensvatbaar was en zij als noodzakelijk gevolg van het handelen van de verdachte is overleden, wordt hij ook voor doodslag op de baby veroordeeld

Vanwege de buitengewone ernst van zijn daden veroordeelt de rechtbank de verdachte tot een gevangenisstraf van 20 jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dit is de maximale straf die in dit geval kan worden opgelegd. Volgens de rechtbank kan alleen deze straf tot adequate vergelding leiden van het leed dat de verdachte de slachtoffers heeft aangedaan.

Verder heeft de rechtbank bepaald dat de man aan alle drie zijn kinderen een schadevergoeding moet betalen van 20.000 euro wegens zogenoemde affectieschade. Twee broers van zijn overleden echtgenote krijgen schadevergoedingen van totaal bijna 4.000 euro.  Een door de explosie getroffen buurgezin krijgt een bedrag van ruim 12.000 euro aan schadevergoeding toegewezen.