Bouwer software phishing software voor criminelen aangehouden en vastgezet

De politie heeft een man aangehouden die verdacht wordt van het verkopen van phishing software aan criminelen.

Onder leiding van de Haagse cybercrime officier van justitie heeft het cybercrimeteam van de politie eenheid Den Haag de 19-jarige man aangehouden die ervan verdacht wordt tientallen zogenoemde phishing panels te hebben gemaakt en verkocht. Met de panels kunnen anderen (criminele organisaties) phishingwebsites opzetten. Het is de eerste keer dat een bouwer van dergelijke panels in Nederland is aangehouden.

Met een phishing panel komt een slachtoffer via het klikken op een valse (betaal)link uit bij de valse site van de bank. Degenen achter het panel zien dan de door het slachtoffer ingevoerde gegevens. Daarmee kan vervolgens worden ingelogd op de echte bankensite van het slachtoffer, waarna de rekening wordt geplunderd.

Het onderzoek naar de verdachte heeft bijna een jaar in beslag genomen. De nickname van de bouwer kwam de politie tegen tijdens een onderzoek naar een criminele phishing organisatie. Die nickname bleek vaker voor te komen, en er werd een onderzoek opgestart gericht op het achterhalen van de identiteit van de bouwer. Uiteindelijk werd hij in Oost-Nederland gevonden

Bij zijn aanhouding had de man een geladen vuurwapen binnen handbereik. Uit het onderzoek bleek verder dat hij vermoedelijk al zeker twee jaar actief was. De politie is nog bezig met het onderzoek naar de afnemers van de verdachte. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.