ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Mocro Maffia kopstuk Ridouan Taghi blijft vastzitten in Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught

Mocro Maffia kopstuk Ridouan Taghi blijft vastzitten in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught.

Taghi had beroep ingesteld tegen verlenging van zijn detentie in de zwaarst bewaakte gevangenis van Nederland. Het beroep volgde na een beslissing van minister Dekker voor Rechtsbescherming om zijn verblijf te verlengen. Taghi vindt het regime in de gevangenis ‘onmenselijk zwaar’.

De beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing enJeugdbescherming (RSJ) heeft gekeken naar het beroep en bepaald dat Taghi in Vught moet blijven. Het is volgens de RSJ een ‘onaanvaardbaar maatschappelijk risico’ als Taghi zou ontsnappen. In de EBI is het risico minimaal, aldus de Raad. Tot nu toe is er nooit iemand ontsnapt uit de gevangenis in Vught.

Ridouan Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces.