Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

‘Bouwvakkers vinden dossiers met gevoelige info rechtbank Amsterdam’

Bouwvakkers hebben een partij geheime rechtbankstukken gevonden en ingeleverd bij de redactie van De Telegraaf. De duizenden pagina’s staan volgens de krant vol met gevoelige informatie.

De papieren werden aangetroffen tijdens de sloop van het rechtbankgebouw in Amsterdam-Zuid. De dossiers zouden zijn gevonden in verlaten kamers. ‘Het kan niet zo zijn dat wij deze stukken vinden. Dit moet aan de kaak gesteld worden’, aldus één van de mannen die de papieren hebben gevonden.

Volgens De Telegraaf is de inhoud van de documenten gevoelig te noemen. Het gaat om onderzoek naar verdachten, vertrouwelijke rapporten van de raadkamer en gesprekken met getuigen. Een woordvoerder van de rechtbank heeft gereageerd en zegt dat normaliter het materiaal ter vernietiging wordt aangeboden bij een gespecialiseerd bedrijf.

De woordvoerder zegt verder dat de betreffende papiercontainers waar de documenten in hebben gezet, standaard afgesloten staan op terrein dat niet publiekelijk toegankelijk is. ‘Zoals ik het nu inschat, is iemand over het hek geklommen en heeft de papierbak leeggeroofd’, aldus de woordvoerder.

Het gevonden materiaal is inmiddels door de redactie van De Telegraaf teruggegeven aan de rechtbank. Er komt een intern onderzoek bij de rechtbank Amsterdam naar aanleiding van de vondst van de documenten.