Bitcoin miner te koop op een website. (foto ter illustratie)

Brein miljoenenroof bitcoinminers aangehouden in centrum Amsterdam

De IJslander die vorige week ontsnapte uit een gevangenis in zijn land is zondagavond aangehouden in Amsterdam. De man wordt gezien als het brein achter een MEGA bitcoinminers roof.

Sindri Thor Stefansson werd in het centrum van Amsterdam aangehouden door de politie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van honderden bitcoinminers. De apparaten zijn gezamenlijk enkele miljoenen euro’s waard.

Stefansson werd in februari aangehouden samen met tien andere verdachten en vastgezet. Hij werd geplaatst in een instelling met minimale beveiliging en wist op eenvoudige wijze te ontsnappen. Vervolgens ging hij naar een vliegveld en boekte een vlucht naar Zweden. In het toestel zat toevallig ook de premier van IJsland.

Hoe Thor Stefansson daarna verder is gereisd en terechtgekomen in Amsterdam is niet bekend. Mogelijk heeft een foto op Instagram iets te maken met zijn aanhouding. Daarop zou hij te zien zijn met twee vrienden voor de Bijenkorf in Amsterdam. Niet slim als je voortvluchtig bent.