© NCA

Britse drugscrimineel die grootschalig handelde in blokken cocaïne vanuit café in Rotterdam schuldig bevonden

De Britse drugscrimineel die grootschalig in blokken handelde vanuit café De Ketel in Rotterdam is schuldig bevonden.

Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank bekendgemaakt. Het gaat om Michael Paul Moogan. De 36-jarige Brit werd al ruim acht jaar gezocht in verband met grootschalige internationale drugshandel toen hij in 2021 werd aangehouden in Dubai. In 2013 werd er een inval verricht in café De Ketel in Rotterdam die als dekmantel gebruikt zou worden voor ontmoetingen tussen drugsdealers en kartels. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat er grote hoeveelheden cocaïne verhandeld werden via ontmoetingen in het café.

Moogan was ten tijde van de inval nergens te bekennen en wordt sinds die tijd gezocht. Op het moment van de doorzoeking was slechts één van de mannen, Robert Hamilton, 71, uit Manchester, aanwezig. Hij kreeg in 2014 acht jaar gevangenisstraf nadat hij schuldig werd bevonden inzake drugshandel. Een tweede verdachte, de 57-jarige Robert Gerard uit Liverpool, gaf zichzelf na drie jaar op de vlucht aan bij de Britse politie. Hij kreeg in 2017 een gevangenisstraf van 14 jaar opgelegd.

De laatste verdachte, Moogan, meldde zichzelf al die tijd niet bij de politie en was jaren voortvluchtig. Nu is hij in een samenwerking tussen de Britse Nationale Crime Agency en de politie in Dubai getraceerd en aangehouden. Na uitlevering is hij vastgezet en nu uiteindelijk ook schuldig bevonden. Zijn straf wordt nog vastgesteld.