Britse hacker bekent betrokkenheid bij Twitter-hack en het hacken van Geert Wilders’ account

Een Britse hacker heeft schuld bekende inzake het hacken van Twitter.

De 23-jarige Brit genaamd Joseph James O’Connor heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij een hack in de systemen achter Twitter in juli 2020. Dankzij deze inbraak kon hij samen met enkele handlangers de controle over meerdere Twitter-accounts overnemen, waaronder ook het account van de Nederlandse politicus Geert Wilders.

De hacker opereerde onder de schuilnaam “PlugwalkJoe” en werd in 2021 in Spanje gearresteerd. Afgelopen april werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij nu terechtstaat voor verschillende aanklachten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij een maximale straf van 70 jaar gevangenisstraf krijgen.

De hack in 2020 was onderdeel van een oplichtingspraktijk die plaatsvond via Twitter. In totaal werden er 130 accounts overgenomen, waaronder die van voormalig presidenten Barack Obama en Joe Biden. Ook bekende zakenmensen zoals Bill Gates en Elon Musk, die WhatsApp recent nog onbetrouwbaar noemde, werden slachtoffer van de hack. Via de gekaapte accounts werden tweets verstuurd waarin volgers werd gevraagd om geldbedragen in bitcoin over te maken naar een specifieke rekening, met de belofte dat hun inleg zou worden verdubbeld.

De bekentenis van O’Connor werpt nieuw licht op de omvang en impact van de Twitter-hack. Het incident zorgde destijds wereldwijd voor opschudding en legde de kwetsbaarheden van grote socialemediaplatforms bloot. Het nieuws over de betrokkenheid van de hacker bij het hacken van het account van Geert Wilders zal ook in Nederland veel aandacht krijgen.

Twitter heeft sinds de hack verschillende maatregelen genomen om de beveiliging van zijn systemen te verbeteren en dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. De zaak tegen O’Connor in de Verenigde Staten zal nu verder worden afgehandeld, waarbij de mogelijke consequenties van zijn daden duidelijk op tafel liggen.