Uithalers met 129 kilo blokken cocaïne op straat en in tassen haven Rotterdam

De vermoedelijke uithalers die met blokken cocaïne op straat en in tassen werden gepakt blijven langer vast.

Vier verdachten uit Rotterdam blijven twee weken langer in hechtenis nadat ze in het bezit werden gevonden van maar liefst 129 kilogram cocaïne in de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei. Dit besloot de rechter-commissaris van de Rotterdamse rechtbank vandaag.

Het voorval vond plaats bij een zogenaamd “empty depot”, een terrein met lege (koel)containers, waar het opviel dat vier mannen tassen over een hek gooiden. De tassen werden vervolgens in een voertuig geladen. De Douane kreeg het voertuig in het vizier, maar de bestuurder gaf plankgas en probeerde snel weg te rijden. Helaas voor hen koos hij de verkeerde richting, aangezien de weg doodliep. Met getrokken wapens dwongen de autoriteiten de bestuurder tot stoppen, waarbij direct twee verdachten konden worden aangehouden.

Een succesvolle zoekactie volgde toen het empty depot werd omsingeld door de Douane en de politie. Het Team Bijzondere Bijstand betrad het terrein met een hondengeleider, terwijl ook een politiehelikopter werd ingezet. De twee overige verdachten werden op deze manier ingesloten en na enige tijd eveneens gearresteerd. Tijdens de aanhouding kreeg één van hen kennis met een politiehond. Daarnaast werd ook de vermoedelijke container waarin de verdovende middelen zich bevonden aangetroffen.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van de Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam dat al 27 jaar actief is, onderzoekt de zaak verder en sluit meerdere arrestaties niet uit. De drugs, met een straatwaarde van ruim 9,5 miljoen euro, werden dezelfde avond nog afgevoerd en vernietigd.

De betrokken autoriteiten zijn vastberaden om de handel en smokkel van verdovende middelen te bestrijden en zullen hun inspanningen voortzetten om dergelijke criminele activiteiten te dwarsbomen.