Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Britten pakken drie Bulgaren in onderzoek spionage Rusland


In een grootschalig onderzoek naar nationale veiligheid heeft de Britse autoriteiten drie personen gearresteerd die verdacht worden van spionage voor Rusland.

De drie verdachten, allen Bulgaren, twee mannen van 41 en 45 jaar oud en een vrouw van 31, zullen zich in januari voor de rechter in Londen moeten verantwoorden.

De verdachten werden in februari aangehouden, maar het nieuws over de zaak kwam pas recentelijk naar buiten. De drie individuen zitten sindsdien in voorarrest. De Britse autoriteiten geloven dat ze hebben gewerkt voor de Russische veiligheidsdiensten. Ze worden onder andere beschuldigd van het in bezit hebben van identiteitsdocumenten voor “ongepaste doeleinden”, waarbij ze wisten dat deze documenten nep waren.

De documenten omvatten onder andere paspoorten, identiteitskaarten en andere identiteitspapieren voor het VK en verschillende Europese landen, waaronder Bulgarije, Frankrijk, Italië, Spanje, Kroatië, Slovenië, Griekenland en Tsjechië.

De verdachten wonen al geruime tijd in het Verenigd Koninkrijk en hebben diverse banen gehad. Een van hen heeft een zakelijk verleden in Rusland en is sinds 2009 in Engeland, waar hij onder meer in de financiële dienstverlening heeft gewerkt. De andere twee, vermoedelijk een stel, zijn tien jaar geleden naar het VK verhuisd en runden een maatschappelijke organisatie die Bulgaren hielp bij hun aanpassing aan de Britse cultuur en samenleving.