Broer en zus verdacht van ruim 114 miljoen euro fraude met cryptovaluta

Een broer en zus worden in de Verenigde Staten verdacht van het oplichten van beleggers in cryptovaluta’s voor ruim 114 miljoen euro.

Dat schrijft Reuters. Het gaat om de Amerikaanse cryptohandelaar John Barksdale en zijn zus. Volgens de aanklager heeft Barksdale gelogen over de waarde en winstgevendheid van bezittingen van de cryptomunt Ormeus Coin. Hij claimde onder meer dat de munt zou worden ondersteund door een mijnoperatie van 225 miljoen dollar, die maandelijks ruim 5 miljoen dollar opleverde.

Justitie verdenkt de 41-jarige Barksdale van grootschalige fraude. Samen met zijn zus zou hij ruim 20.000 beleggers hebben opgelicht voor ruim 114 miljoen euro. Het bedrag werd vanaf 2017 opgehaald bij de gedupeerde beleggers. Het geld zou zijn uitgegeven aan dure reizen, onroerend goed en luxe levensstijl.

John Barksdale zit vast en riskeert tot 65 jaar gevangenisstraf voor effectenfraude, telegrafische fraude en samenzwering, meldt een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het is niet bekend wat de precieze aanklachten tegen zijn zus zijn en wat voor straf haar boven het hoofd hangt.