liquidatie broer mocro maffia kroongetuige nabil b. reduan shurandy s
Schutter liquidatie broer kroongetuige bij bedrijf slachtoffer. © Politie Amsterdam

Broer Mocro Maffia kroongetuige Nabil B.: ‘Kroongetuigedeal was prestigekwestie voor justitie’

Een broer van de Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. blijkt nog altijd in gevecht te zijn met het Openbaar Ministerie (OM) omtrent zijn veiligheid en doet zijn verhaal.

Dat zegt ‘Aziz’, niet zijn echte naam, in een interview met de Volkskrant. De broer van Nabil B. leeft al geruime tijd in een hel en is noodgedwongen op eigen kosten naar het buitenland gegaan. De onderhandelingen over de kosten van de beveiliging en de verbouwing van zijn huis zijn met justitie stukgelopen. Aziz heeft een dossier opgebouwd waarin alle gesprekken zijn opgenomen en appjes en e-mails met justitie zijn vastgelegd. De krant heeft het dossier ingezien. Het gaat onder meer om meer dan 200 uur aan opnames.

De familie van Nabil B. was vanaf het begin tegen het sluiten van een kroongetuigedeal. Los daarvan wilden ze ook niet dat de deal kenbaar werd gemaakt voordat de beveiliging rond was. Het OM besloot in maart 2018 de deal toch naar buiten te brengen. Dit was om de voorlopige hechtenis van een verdachte in het liquidatieproces Marengo te kunnen verlengen. Kort na de bekendmaking werd de broer van Nabil B., Reduan, geliquideerd in zijn bedrijf.

Aziz kon live meekijken met de beveiligingscamera’s van zijn broer Reduan en zag hoe zijn broer werd doodgeschoten. Hij stuurde een screenshot naar justitie met de tekst: ‘zie ik daar mijn broer liggen?’ Hij waarschuwde justitie al geruime tijd daarvoor dat de hele familie ernstig gevaar loopt. Zo zag de broer van Nabil B. onder meer spotters staan in zijn straat. Justitie was hiervan op de hoogte maar met de informatie werd verder niets gedaan.

Tot op de dag van vandaag is Aziz in een strijd verwikkeld met het Openbaar Ministerie. Vanaf het begin werd hij, zoals blijkt uit zijn dossier, niet serieus genomen door justitie. Ondanks alle waarschuwingen werd de familie niet goed beveiligd. Het OM wilde koste wat kost een kroongetuigedeal sluiten. Het was een prestigekwestie voor justitie, volgens Aziz. Met als gevolg dat de onschuldige Reduan in zijn bedrijf werd geliquideerd. Lees het complete interview met de broer van de kroongetuige bij de Volkskrant.

Nabil B. heeft in het Marengo-proces verklaringen afgelegd tegen onder meer Ridouan Taghi en Saïd R. inzake een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Taghi de hoofdverdachte in het Marengo-proces, was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. Hij zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef.

Kort na de aanhouding werd Taghi het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.