Marokkaanse vlaggen wapperen in de Marokkaanse lucht. © crime nieuws

Marokkaanse geheime dienst tipte Nederland over verblijfplaats topcrimineel Ridouan T.

De aanhouding van de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan T., is mede mogelijk gemaakt door informatie van de Marokkaanse geheime dienst.

Volgens Marokkaanse media werd de verblijfplaats van Ridouan T. gelokaliseerd na informatie vanuit Marokko. De binnenlandse veiligheidsdienst stelde na de liquidatie bij café La Creme in Marrakech een onderzoek in naar Ridouan T. en zijn mogelijke verblijfplaats. In Marokko bleek hij niet te zijn en het spoor leidde al snel naar Dubai. Daardoor kon Nederland T. snel traceren en laten aanhouden door de Dubai Police.

Het onderzoek rond Ridouan T. kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om T. die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Het onderzoek en zoektocht naar de vermeende rechterhand van T., Saïd R., wordt voortgezet door politie en justitie.

T. en zijn medeverdachte Saïd R. worden verdacht van het opdrachtgeven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Of en zo ja wanneer dit ook al gaan gebeuren is niet bekend. T. is inmiddels vanuit Dubai overgebracht naar Nederland waar hij in de EBI is geplaatst. Zijn advocaat noemt de snelle uitlevering een ‘ontvoering’.