© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Broers betrokken bij aanslagen in Brussel schoten eerder man op straat dood als test

Twee terroristen die in 2016 betrokken waren bij de bomaanslagen in Brussel, zouden in 2014 een willekeurig persoon hebben doodgeschoten om te testen hoe het is om iemand te vermoorden.

Dat schrijft de Belgische krant De Morgen op basis van een reconstructie. Op 22 maart 2016 kwamen bij de aanslagen in Brussel 32 personen om het leven. Rond 8.00 uur ontploften twee bommen in de vertrekhal van het vliegveld Zaventem. Kort daarna ontplofte een bom in een metro. Drie zelfmoordterroristen kwamen om het leven.

Nu blijkt uit onderzoek dat de broers Ibrahim en Khalid El Bakroui in 2014 een man op straat hebben doodgeschoten. Het 76-jarige slachtoffer liep op 14 december naar een café om een voetbalwedstrijd te bekijken toen hij onder vuur werd genomen. De moord is altijd een mysterie gebleven tot nu. Het blijkt dat de broers de man willekeurig hebben uitgekozen en wilden zien hoe het zou voelen om iemand te vermoorden.

Uit onderzoek en verklaringen van twee terroristen die de aanslagen in Brussel wel overleefden, blijkt dat de broers hierbij betrokken waren. Beiden zijn bij de aanslagen om het leven gekomen. Eén van de terroristen verklaarde dat Khalid El Bakraoui de moord aan hem heeft bekend. ‘Hij zei dat de politie het lichaam had geborgen en dat dat het was. Hij glimlachte toen hij me dit vertelde’, aldus de terrorist in de verklaring.