Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Burgemeester Nijmegen mag van rechter woning sluiten na vondst 15 gram hard- en softdrugs

De rechter heeft bepaald dat de burgemeester van Nijmegen een woning mag sluiten na de vondst van 15 gram hard- en softdrugs.

Op 11 maart 2020 werd een man aangehouden met een bigshopper met sealbags met daarin wiet. In de woning van de verdachte is vervolgens MDMA, amfetamine en wiet gevonden. Het ging in totaal om 9 gram harddrugs en 6 gram softdrugs. Op 9 juli 2020 besloot de burgemeester om de woning in Nijmegen per 17 augustus 2020 voor 3 maanden te sluiten. De man en zijn gezin zijn van mening dat de burgemeester niet tot sluiting mocht overgaan en stapten daarom naar de rechter.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de burgemeester mag overgegaan tot sluiting van de woning. De burgemeester voert aan dat in de woning drugs aanwezig waren die niet voor eigen gebruik waren, maar bestemd waren voor de handel. Naast drugs zijn in de woning ook 2 telefoons, wapens en munitie gevonden. Verder bewaarde de man 8,64 kilogram wiet in de schuur van zijn ouders, had hij bij zijn aanhouding 1 kilogram toppen bij zich en verklaarde hij zelf dat hij in drugs handelt.

Dat de partner en de minderjarige kinderen de dupe worden van de activiteiten van de man, hoeft de burgemeester niet tot een ander besluit te brengen, aldus de rechtbank. De burgemeester heeft voldoende rekening gehouden met hun belangen. De woning mag dus voor een bepaalde tijd, enkele maanden, worden gesloten.