De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Burgemeester Vught slaat alarm over ‘levensgevaarlijke’ transporten zware criminelen kopstukken in EBI

De burgemeester van Vught maakt zich ernstig zorgen over de transporten van zware criminele kopstukken van en naar de extra beveiligde gevangenis (EBI).

Volgens burgemeester Van de Mortel geven de vele colonnes van gepantserde auto’s met sirenes een gevoel van onveiligheid en leveren daarnaast ook nog risico’s op. Dat meldt hij tegen De Telegraaf. Hij pleit nu voor een extra beveiligde rechtbank op het terrein van de gevangenis in Vught. Zo zouden er veel minder transporten, van zware criminelen die van en naar de rechtbank worden vervoerd, plaatsvinden.

‘We hebben zo’n 300 ritten per jaar door ons dorp, die door woonwijken en over het spoor gaan dat regelmatig dichtgaat, waardoor beveiligers met mitrailleurs moeten uitstappen’, zei Van de Mortel in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Dit soort transporten rijden met hoge snelheden langs basisscholen, langs sportactiviteiten. Dus het is gewoon veel en veel te gevaarlijk.’

Verder is de burgemeester ook bang voor een mogelijke gewelddadige ontsnappingspoging met veel wapens en vuurwapengeweld. Hij doelt hiermee op het mogelijk voorbereiden van een ontsnapping door Ridouan Taghi. Hierover kwamen recent berichten naar buiten dat er een uitbraak gepland zou worden. Hoe concreet die plannen waren is niet bekend.