Café doorzocht en aanhoudingen voor heroïne drugslijn van Nederland naar Frankrijk

De politie heeft in een onderzoek naar een drugslijn naar Frankrijk, invallen verricht en verdachten aangehouden.

Op verzoek van de Franse autoriteiten werden afgelopen maandag in Leiden en Leiderdorp een 48-jarige Hagenaar en een 40-jarige Leidenaar aangehouden. Het parket van Nancy verdenkt de twee van deelname aan een criminele organisatie en de invoer van drugs. De drugs werd aan verschillende netwerken in Frankrijk geleverd en onder meer vervoerd in een auto met verborgen laadruimte.

Tijdens de actie op maandag werden ook een Leids café aan de Herenstraat doorzocht en tevens de woning daarboven. Daarbij werd een hoeveelheid heroïne aangetroffen. Een 38-jarige vrouw die in het pand aanwezig was, is aangehouden op verdenking van drugsbezit. Zij zal in Nederland worden vervolgd.

Justitie vermoedt dat het het café een belangrijke rol speelde als ontmoetingsplek van de verdachten. Een derde verdachte uit Leiden werd kort voor de actie al in Duitsland aangehouden. Bij een doorzoeking in één van de woningen trof de politie circa 35.000 euro in contanten aan. Ook werden in de drie woningen van de verdachten vermoedelijk drugs aangetroffen.

In dit onderzoek heeft het Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC) van de politie en het OM Den Haag langere tijd bijstand verleend aan de Fransen. De verdachten zitten vast in afwachting van overlevering aan Frankrijk.