Camorra maffiabaas Imperiale vanuit Dubai na lang aandringen uitgeleverd aan Italië

Maffiabaas Raffaele Imperiale is door de Verenigde Arabische Emiraten uitgeleverd aan Italië.

Dat heeft de officier van justitie Giovanni Melllo bekendgemaakt. De uitlevering werd gedaan na lang aandringen van de Italiaanse autoriteiten. Op vrijdag 25 maart werd de Camorra maffiabaas overgebracht naar Italië en is direct na aankomst in Napels verhoord. Imperiale werd vorig jaar op 4 augustus aangehouden door de politie in Dubai. Hiervan zijn beelden gemaakt (klik hier). Bij de actie werden grote sommen contant geld en onder meer luxe horloges aangetroffen en in beslag genomen. Na de aanhouding vroeg Italië tot twee keer toe om uitlevering van de verdachte. De autoriteiten weigerden eerder, maar zijn nu om onbekende reden toch overstag gegaan.

De 46-jarige topcrimineel was geruime tijd voortvluchtig en zou ook links hebben met Nederlandse topcriminelen. Imperiale is onderdeel van de Camorra, een maffiaorganisatie uit regio Napels. De voortvluchtige verdachte stond hoog op de Most Wanted-lijst in Italië en werd internationaal gezocht voor verschillende zware misdrijven zoals deelname aan een criminele organisatie.

De maffiabaas zou naar verluidt onder meer hebben samengewerkt met verschillende Nederlandse criminelen. Hierbij worden de namen van Ridouan Taghi en Rico R. ‘De Chileen’ genoemd. Ook kocht Imperiale twee kunstwerken van Van Gogh, die gestolen waren uit het Van Goghmuseum in Amsterdam, door meesterdief Okkie Durham. De maffiabaas gebruikte de schilderijen als onderpand bij grootschalige cokehandel met Zuid-Amerikaanse drugskartels.