Cel en tbs voor neersteken drie personen tijdens ‘Black Friday’ koopavond in Den Haag

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van een jaar en tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie personen tijdens ‘Black Friday’.

De 36-jarige verdachte verklaarde dat hij de dag van ‘Black Friday’ 2019 meerdere keren wiet, amfetamine en MDMA had gebruikt. Hierdoor zag hij in alle mensen een soort demonen. Hij kreeg een paniekaanval en wilde vluchten. De tieners zouden in de weg gestaan hebben en daarom had hij ze gestoken om verder te kunnen vluchten. Het gebruikte mes had hij weken eerder al aangeschaft om naar eigen zeggen zelfmoord te plegen.

Volgens de deskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt de verdachte aan een ernstige, chronische, psychotische stoornis in het kader van schizofrenie. De officier van justitie heeft tegen de 36-jarige Hagenaar tbs met dwang geëist plus een celstraf van vier jaar.

De rechtbank in Den Haag heeft de man veroordeeld tot een celstraf van één jaar en tbs met dwangverpleging. Eerdere behandelpogingen, zowel vrijwillig als onvrijwillig, hebben niet geholpen. De rechtbank vindt het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij.