Duo 2,5 jaar de cel in voor gewelddadige ontvoering in Eindhoven en doorgeladen vuurwapen

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor een ontvoering in Eindhoven.

In april 2019 zagen getuigen hoe rond het middaguur een man uit een bestelbus werd gesleurd en in een auto met geweld werd meegenomen. Deze auto ging er daarna snel vandoor. De voorbijgangers noteerden het kenteken en waarschuwden de politie die direct een onderzoek heeft ingesteld. Enkele uren later werden, na een hit in het (Automatic Number Plate Recognition) ANPR-systeem, de twee verdachten bij Schiphol aangehouden. In de auto lag een doorgeladen pistool, maar van de ontvoerde man was toen nog geen spoor.

Rond middernacht klopte de ontvoerde man aan bij een woning in de buurt van Antwerpen. Het slachtoffer vertelde de politie dat hij met geweld een auto in was getrokken en was bedreigd met een vuurwapen. Vervolgens was hij geblinddoekt en afgeleverd bij een loods waar hij met het nodige geweld door anderen werd ‘verhoord’. Uiteindelijk hebben zij hem na enige tijd weer laten gaan.

De ontvoerde man kende de naam van één van de ontvoerders (de aangehouden man zonder vaste woon- of verblijfplaats) en herkende de andere aangehouden verdachte als de andere ontvoerder. Ook uit verschillende getuigenverklaringen en onderzoek in de telefoons van beide verdachten bleek hun betrokkenheid bij deze gewelddadige ontvoering en het bezit van het doorgeladen vuurwapen.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten zich schuldig maakten aan ontvoering, de man hebben bedreigd met een vuurwapen en ander geweld tegen hem hebben gebruikt en dat ze handelden met een vooropgezet plan. Bovendien wisten ze dat het slachtoffer zou worden blootgesteld aan een bedreigende situatie toen ze hem naar de garagebox brachten en daar overleverden aan derden. De 36-jarige man uit Doorn en 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats zijn veroordeeld tot 2,5 jaar cel.