Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel en werkstraf geëist voor explosies bij café In the City en The Harbour Club in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jeugddetentie en een werkstraf geëist voor explosies bij café In the City en The Harbour Club in Amsterdam.

De verdachte is een 16-jarige Amsterdammer die volgens de officier in de nacht van 7 op 8 augustus een explosief tot ontploffing heeft gebracht bij café In the City aan het Kleine-Gartmanplantsoen in het centrum van Amsterdam. Door de ontploffing werden de voordeur en het portiek verwoest. Daarnnaast wordt de jongen ervan verdacht twee dagen later, in de vroege ochtend van 10 augustus 2022, bij de Harbourclub aan de Cruquiusweg een explosief te hebben geplaatst en tot ontploffing te hebben gebracht. Door die ontploffing is schade ontstaan aan de voordeur en ramen van het pand.

Er zijn camerabeelden waarin te zien is hoe twee jongens vlak voor de explosie bij The Harbour Club aan komen lopen. Een jongen met een grijs vest loopt naar het pand en vlak daarna volgt de explosie. Een getuige die na het horen van een knal buiten is gaan kijken, heeft verklaard een jongen over een hek te hebben zien klimmen. Later vindt de politie in een vuilnisbak aan de andere kant van dat hek onder meer dat grijze vest dat de jongen op de beelden draagt. Vermoedelijk heeft de jongen toen hij over het hek klom, daarbij gebruikgemaakt van een regenpijp want op die regenpijp zijn bloedsporen en vingerafdrukken van hem aangetroffen. Ook zou zijn telefoon die nacht op die locatie zijn geweest, volgens de uitgelezen gegevens.

Het dna van de verdachte wordt ook na de explosie bij café In the City aangetroffen. Op camerabeelden is te zien dat de verdachten zwarte sokken over hun handen dragen. Een van die sokken, met sporen van de tiener, is door de politie vlak na de explosie op de plaats delict aangetroffen. Ook hierbij geldt dat de telefoon van de verdachte rond dat tijdstip in de betreffende nacht in de omgeving van café In the City uitpeilde, terwijl dat gedurende een half jaar eerder niet is gebeurd.

Volgens de officier van justitie is er voldoende en wettig overtuigend bewijs tegen de verdachte. Tegen hem werd 69 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie geëist, zes maanden voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 200 uur. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.