Lijntjes cocaïne © crime nieuws

Cel geëist tegen Albanese bende voor cocaïnelabs en blokken cocaïne in Den Haag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot acht jaar cel geëist tegen een Albanese drugsbende die twee cocaïnelabs exploiteerde in Den Haag.

Het onderzoek werd gestart nadat op 30 juni 2018 een verhuurder bij een wijkagent had gemeld geen goed gevoel te hebben bij zijn nieuwe huurder in een pand aan de Frederikstraat. De agent belde aan waarop een man opendeed. Hij liet de agent binnen, maar draaide zich plotseling om en ging er op blote voeten snel vandoor. In de woning trof de politie een drugslab aan voor het wassen, versnijden en persen van cocaïne. Daarnaast lag er ook zestig kilo cocaïne.

Kort daarna kwam er via Meld Misdaad Anoniem een tip binnen waarin twee Albanezen werden genoemd als eigenaren van het opgerolde lab. Daarop werd verder onderzoek ingesteld en zijn de mannen onder meer geobserveerd met camera’s. Te zien was hoe dagelijks verschillende mannen met rugzakken en tassen een van de twee panden ingingen en daarna met andere bepakking er weer uitkwamen.

Nadat er ook taps waren geplaatst en een observatieteam was ingezet, was er volgens het OM voldoende bewijs om tot aanhouding over te gaan. Op 31 augustus 2018 vielen agenten meerdere panden binnen en hebben zes verdachten aangehouden. Twee wisten er te ontkomen naar België maar werden daar later alsnog gearresteerd. Een zit daar vast voor een ander vergrijp, de ander werd uitgeleverd aan Nederland.

Bij de invallen werd in een van de panden aan de Laan van Meerdervoort nog een cocaïnelab met twaalf kilo cocaïne aangetroffen. In een tweede pand in dezelfde straat werd twee kilo cocaïne gevonden en 4,5 liter hennepolie. In een woning aan de Gedempte Gracht lag ruim 200.000 euro cash.

De officier van justitie meldt dat twee Albanezen van 32 en 48 jaar oud gezien worden als leiders van de groep. Uit tapgesprekken en uitgelezen telefoons blijkt dat zij de anderen instructie gaven. Twee 31-jarige Albanezen lijken naar Nederland te zijn gehaald om in de cocaïnelabs te werken. Ook een 51-jarige Bulgaar en een 43-jarige Rus waren lid van de bende. Een 42-jarige Nederlander zou verantwoordelijk zijn geweest voor het regelen van panden en betalingen.

‘Ze hebben zich bezig gehouden met grootschalige handel in cocaïne. Waarbij de organisatie zich kennelijk had bekwaamd in het wassen, versnijden en opnieuw persen in kilo’s van grote hoeveelheden cocaïne.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de 48-jarige vermeende leider werd acht jaar cel geëist. De 42-jarige man hoorde zes jaar tegen zich eisen en de andere verdachten straffen variërend van twee maanden tot vijftig maanden cel. De zaken tegen de twee Albanezen die naar België ontsnapten, worden later behandeld. Een van hen is de 32-jarige Albanees die het OM als een van de leiders ziet. De rechtbank doet later uitspraak tegen de verdachten.