Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen Colombiaanse koks gepakt in zeer groot drugslab Arnhem met ruim 600 kilo harddrugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zeven jaar cel geëist voor een zeer groot drugslab in Arnhem met Colombiaanse koks en ruim 600 kilo harddrugs.

Het drugslab werd op 8 april 2021 aangetroffen op een bedrijventerrein in Arnhem. In de loods werd een zeer groot en professioneel drugslab aangetroffen. Er bleek op grote schaal methamfetamine te worden geproduceerd. Er waren in het lab tien verschillende ruimtes, die (deels) van gips en spaanplaat waren gemaakt. In het lab waren slaapruimtes voor drie personen, een ruimte waar de kristallen in verschillende vriezers konden uitharden, een werkruimte en ook diverse opslagruimtes voor chemicaliën en afval.

In het lab trof de politie tijdens de doorzoekingen onder meer honderden liters aceton, tolueen en zoutzuur en caustic soda, tientallen zakken wijnsteenzuur, veel drugsafval en 622,2 kilo metamfetamine in verschillende vormen. De enorme partij metamfetamine vertegenwoordigt een groothandelswaarde van bijna 5 miljoen euro en een straatwaarde van ruim 42 miljoen euro. ‘Het is daarmee één van de grootste metamfetaminelabs die de laatste jaren in Nederland is aangetroffen’. Aldus de officier van justitie.

Het OM gaat ervan uit dat het lab al veel eerder moet zijn ingericht. Volgens de officier van justitie blijkt dat uit meerdere zaken: “Gelet op de flinke omvang ervan en de lange periode dat verdachten over de productie van synthetische drugs communiceerden, maar ook gezien het energieverbruik, dat al maanden veel hoger lag (vooral ’s nachts).”

Volgens het OM zijn de verdachten, drie Colombiaanse verdachten, twee mannen van 39 en 28 met een verblijfplaats in Spanje en een man van 34 jaar die in Zweden verbleef, speciaal voor het plegen van strafbare feiten naar Nederland gereisd, zonder dat er daarbij overigens aanwijzingen zijn dat sprake was van dwang vanuit de overkoepelende organisatie.

De drie verdachten zijn allen in het lab of in de omgeving van de loods aangehouden. Eén van hen viel door het plafond naar beneden, bijna recht in de armen van de Dienst Speciale Interventies van de politie. De twee andere verdachten werden een dag later ‘s avonds aangehouden, toen zij uit de loods probeerden te ontsnappen.

Tegen de drie Colombiaanse koks zijn gevangenisstraffen van twee keer zes en zeven jaar geëist. De rechtbank doet uitspraak op 5 april 2022. Het onderzoek 26INN naar de criminele organisatie achter dit lab en een aantal andere metamfetamine labs staat op 6 april 2022 pro forma bij de rechtbank Oost-Brabant.