© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen douanier haven Rotterdam voor hulp drugscriminelen bij smokkel cocaïne via PGP

Justitie heeft een gevangenisstraf van 7 jaar geëist tegen een voormalige douanier voor hulp drugscriminelen bij smokkel cocaïne.

Bij het onderzoeksteam kwam informatie binnen uit een omvangrijk onderzoek naar versleutelde pgp-telefoons, waarbij bleek dat een douanier betaald zou worden voor informatie uit systemen van de douane. De 29-jarige verdachte bleek ook gebruik te maken van een pgp en de gesprekken zijn leesbaar gemaakt. In eerste instantie zocht de Rotterdammer, volgens het OM, op verzoek van anderen naar containers die onderschept waren en gaf hij door wat er precies mee gebeurd was. Ook gaf hij informatie over de werkwijze van speciale eenheden binnen de Douane.

De meeste partijen waar informatie over werd gedeeld, waren op dat moment al onderschept. In totaal gaat het om ruim 4000 kilo verdovende middelen. In één geval werd informatie gedeeld over een container die op dat moment nog niet gecontroleerd was. Het ging om een partij van 491 kilogram met een straatwaarde van om en nabij de 37 miljoen euro.

‘Het was één van de taken van de verdachte als douaneambtenaar om de Nederlandse grenzen te beveiligen tegen deze kwalijke invloeden van buiten. Het is schrijnend dat hij die beveiliging juist heeft ondermijnd door mee te werken met de criminelen waar hij ons land tegen zou moeten verdedigen. Door zo te handelen heeft de verdachte niet alleen gehandeld in strijd met de bij zijn aanstelling als ambtenaar afgelegde belofte, maar ook het door zijn werkgever en zijn collega’s in hem gestelde vertrouwen beschaamd en zijn positie misbruikt.’ Aldus de officier van justitie.