Cel geëist tegen duo uit Hilversum voor buitmaken 450.000 euro via phishing

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen twee mannen die ruim 450.000 euro hebben buitgemaakt via phishing.

De mannen opereerden begin 2019 vanuit verschillende hotels. Van daaruit hackten ze de sites van een aantal banken (ING, SNS, ABN-AMRO en Rabobank). Vervolgens stuurden ze de klanten een mailbericht, zogenaamd vanuit de bank, dat er een dreiging was en dat een bankmedewerker contact zou opnemen.

Tijdens het gesprek werd de slachtoffers uitgelegd uit dat hun rekening geplunderd dreigde te worden en dat het nodig was geld over te boeken naar een ‘veilige rekening’. Dat bleek in werkelijkheid een rekening van een geldezel te zijn. Het geld werd vervolgens witgewassen en uitbetaald in bitcoins. Een andere methode was het versturen van betaalverzoeken. Dit alles is ten laste gelegd als computervredebreuk, oplichting, diefstal en witwassen.

Tegen de twee mannen uit Hilversum heeft de officier van justitie celstraffen van drie en vijf jaar geëist voor het hacken van bankaccounts en het beroven van ruim zestig klanten van deze banken, onder andere door het sturen van zogenoemde phishing mails. In totaal maakten de mannen, die verdacht worden van computervredebreuk, oplichting, diefstal en witwassen ruim 450.000 euro buit.