Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Fred Teeven: ‘Justitie zag zus Astrid als vooruitgeschoven post van broer Willem Holleeder’

In het hoger beroep tegen Willem Holleeder heeft oud-officier van justitie Fred Teeven verklaard dat justitie zus Astrid zag als vooruitgeschoven post van haar broer.

Teeven heeft vandaag getuigenverklaringen afgelegd in het hoger beroep tegen Willem Holleeder. Hierbij gaf de oud-officier onder meer toe Astrid Holleeder lang te hebben tegengewerkt zodat ze geen strafrechtadvocaat kon worden. Toen hij begin jaren negentig hoorde dat de zus van Holleeder advocaat wilde worden, heeft hij naar eigen zeggen willen voorkomen dat ze op het tableau zou komen.

Volgens Teeven werd Astrid door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als een vooruitgeschoven post van haar broer. Justitie was bang voor het feit dat Astrid namens verdachten zou op gaan treden en er informatie naar buiten zou komen terwijl verdachten nog in beperkingen zaten. In die tijd was er ook CID-informatie binnengekomen dat Astrid alleen advocaat wilde worden vanwege haar broer. De CID is de Criminele Inlichtingendienst, die nu de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) heet. Bij het CIE komen tips binnen uit het criminele milieu.

De Amsterdamse rechtbank heeft Holleeder veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor het opdrachtgeven/betrokkenheid bij verschillende liquidaties. Het gaat om de moorden op Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Daarnaast is de verdachte schuldig bevonden inzake de mislukte aanslag op John Mieremet in 2002 en de uiteindelijke liquidatie van Mieremet in 2005. Het hoger beroep in deze zaak wordt momenteel behandeld. Het hof zal later beslissen of Willem Holleeder levenslang de cel in moet of niet.