Cel geëist tegen ex GGD-medewerkers voor vervalsen corona vaccinatiebewijzen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen twee voormalige GGD-medewerksters uit Terneuzen.

De 27-jarige vrouw wordt geconfronteerd met een eis van 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, terwijl de 34-jarige medewerkster 12 maanden gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk, boven het hoofd hangt. Voor een 32-jarige plaatsgenoot, die betrokken was bij de verstrekking van namen voor valse coronabewijzen, eist het OM een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 6 maanden.

Fraude en Onregelmatigheden

De fraude kwam aan het licht toen verdachte transacties op de GGD-accounts van de twee vrouwen werden ontdekt. Onregelmatigheden zoals meerdere vaccinaties voor één persoon binnen korte tijd en niet-kloppende registraties deden de GGD vermoeden dat valse vaccinatiebewijzen werden uitgegeven. Een onderzoek door de politie bevestigde dat het account van de 27-jarige verdachte veelvuldig werd gebruikt voor de aanmaak van 101 valse vaccinatiebewijzen. Het account van de 34-jarige medeverdachte werd gelinkt aan 184 valse bewijzen. De fraude vond plaats tussen 1 augustus 2021 en 18 januari 2022.

Financieel Voordeel en Prijsafspraken

De 27-jarige verdachte verkocht de vervalste bewijzen en ontving geld voor deze diensten. Prijsafspraken werden gemaakt, waarbij 300 euro werd gevraagd voor een boosterbewijs en 200 euro voor een regulier vaccinatiebewijs. De verdachte maakte ook gebruik van de accountgegevens van de 34-jarige medeverdachte nadat haar eigen account werd geblokkeerd.

Impact en Omvang van de Fraude

De officier van justitie benadrukte de ernst van de fraude, vooral in een periode van hoge besmettingen en overvolle ziekenhuizen. Het handelen van de verdachten riskeerde verdere verspreiding van het virus en mogelijke slachtoffers.

Extra Beschuldigingen

Naast de fraudezaak moest de 34-jarige partner van de 27-jarige verdachte zich verantwoorden voor bezit van cocaïne, hennep, xtc-pillen, contant geld en munitie. Deze verboden goederen werden gevonden tijdens een doorzoeking van hun woning. Tegen de partner eist het OM een gevangenisstraf van vijf maanden.