Cel geëist tegen gedetineerde voor in nek steken cipier in gevangenis Alphen aan den Rijn

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een gedetineerde voor het neersteken van een cipier in de gevangenis van Alphen aan den Rijn.

De 43-jarige man zat op 15 april van dit jaar vast in afwachting van plaatsing in een TBS-kliniek. Hij riep die dag volgens justitie heel rustig een cipier bij zich in zijn cel. Toen het slachtoffer verscheen, sloeg hij een riem om zijn nek en sleurde hem naar de cellengang. De verdachte zei tegen de cipier dat die geen alarm mocht indrukken en dat hij zou worden doodgemaakt. Tijdens de worsteling die volgde, stak de gedetineerde de cipier verschillende keren, onder andere in zijn nek. Zijn bedoeling was om een gesprek af te dwingen met het afdelingshoofd die blijkbaar iets had gedaan waarover hij boos was, bleek later na onderzoek.

Het slachtoffer werd ontzet door zijn collega’s en andere gedetineerden. Hij had verwondingen aan hals, keel, buik en rug, verloor veel bloed en lijdt nog altijd aan PTSS. Volgens een van de onderzoekende artsen had de verdachte op twee centimeter na een halsslagader geraakt. Dan had de cipier het waarschijnlijk niet overleefd.

Later bleek dat verdachte in zijn cel zijn kleding had ingepakt en op de muur had geschreven: ‘Pak mijn spullen netjes in. Doen jullie dat niet vermoord ik jullie allemaal. Afzender Haagse […] Voodoo de witte Tovenaar’.

Uit dit alles blijkt volgens de officier van justitie dat verdachte zijn daad goed had overdacht en voorbereid. Volgens het OM is hij daarmee schuldig aan poging moord en daarnaast ook aan wederrechtelijke vrijheidsberoving en bedreiging. Tegen de man is een celstraf van zes jaar en TBS met dwangverpleging geëist voor de steekpartij. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.