© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen Haagse broers voor grootschalige cocaïnehandel: ‘Wat heb je nodig, bro? Colo of bolli?’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 9 jaar gevangenisstraf geëist tegen vijf Haagse broers voor onder meer grootschalige smokkel en handel in cocaïne.

De broers tussen 36 en 46 jaar, hun ex-zwager (38) en een medeverdachte (26) waren al geruime tijd in beeld bij de politie. Na het kraken van Encrochat en Sky ECC kreeg de recherche belastende berichten in handen. ‘Wat heb je nodig, bro? Colo of bolli? Oké, bro, ik heb bolli voor je. 27750, bro’, aldus een bericht dat het OM toeschrijft aan de 43-jarige broer. Hier wordt volgens het OM onderhandeld over Colombiaanse of Boliviaanse cocaïne voor 27.750 euro per kilo. Het bericht gaat gepaard met een foto van blokken coke. Veel berichten gaan ook over de overdracht van contant geld. Daarbij worden dan foto’s geplaatst van dikke stapels bankbiljetten.

Verder zijn er ook berichten waarin betrokkenheid bij drugssmokkel zou blijken. Er worden nummers van zeecontainers gedeeld en gesproken over Colombiaanse fruit-BV’s om nieuwe drugslijnen op te zetten. Op 9 maart 2021 hield de politie een grote actie tegen de criminele organisatie. Hierbij werden verschillende huizen en auto’s werden doorzocht en zijn de zeven verdachten aangehouden. In een Citroën Jumpy die in gebruik was bij de 43-jarige, vonden agenten 3,5 miljoen euro, 43 kilo cocaïne en 17 kilo heroïne. In de woning van de 41-jarige broer ruim een ton en in de BMW die hij gebruikte, nog eens 480.000 euro en 110 kilo cocaïne.

In de woning van de 46-jarige broer troffen agenten een cocaïnewasserij aan. Als versnijdingsmiddel was onder meer Levamisol aanwezig. Het huis van een andere broer zou de groep als soort logistiek centrum en stash hebben gebruikt. Verder trof de politie er een geldtelmachine aan en verpakkingsmateriaal voor drugs. Op de telefoon de 26-jarige vond de politie verder foto’s van drugs en contant geld. De officieren van justitie zien hem als de loopjongen van de criminele groep.

Na het binnenhalen van partijen cocaïne verkocht de criminele organisatie het volgens de officier weer door in kleinere partijen. Een deel in Nederlands, maar een ander deel ging ook naar landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Denemarken en Zweden. ‘Vier van de zeven verdachten zijn betrokken bij deze internationale handel’, aldus de officieren. ‘Een groot deel van de dag waren ze ermee bezig. Tenzij ze op vakantie waren of een villa bouwden in Marokko.’ Geen van de verdachten bleek te beschikken over een legaal inkomen, maar wel over huizen en auto’s.

De officieren van justitie eisten tegen de 43-jarige broer 55 maanden cel en een boete van 870.000 euro en tegen de 41-jarige broer 62 maanden cel en een boete van 600.000 euro. In beide gevallen bij verstek aangezien de twee het land ontvlucht zijn tijdens schorsing door de rechtbank. Tegen de 40-jarige broer eiste het OM negen jaar cel; tegen de 38-jarige ex-zwager 90 maanden cel; tegen de 26-jarige man vier jaar cel; tegen de 46-jarige broer vier jaar cel en tegen de 36-jarige broer vijf jaar cel. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.