people inside commercial air plane
© Sourav Mishra on Pexels.com

Topcrimineel Mink Kok met schoonzoon vanuit Libanon uitgeleverd aan Nederland

Topcrimineel Mink Kok is door Libanon uitgeleverd aan Nederland.

Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De 60-jarige Kok is zaterdag samen met zijn schoonzoon Najim Z. (41) vanuit Libanon uitgeleverd. De twee zijn met een defensievliegtuig opgehaald en onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee overgebracht naar Nederland.

Kok en zijn schoonzoon konden in april worden aangehouden in nauwe samenwerking van het Landelijk Parket, de Landelijke Recherche en de Libanese autoriteiten. Zij zijn volgens het OM vermoedelijk betrokken bij grootschalige internationale cocaïnehandel. Er zou bij de actie een enorm wapenarsenaal zijn aangetroffen.

Veel bewijs tegen de twee komt uit gekraakte Sky ECC pgp-berichten. Hieruit zou vermoedelijke betrokkenheid van Kok blijken bij de invoer van 370 kilo cocaïne in 2020. Deze zending raakte vermist en werd uiteindelijk in oktober 2020 in beslag genomen in een supermarkt in Duitsland.

De 41-jarige Z. wordt in verband gebracht met transporten van 750 en 840 kilo cocaïne die in 2021 in de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn onderschept. De twee zitten vast en worden deze week voorgeleid bij de rechter-commissaris.