Cel geëist tegen handelaar in bitcoins gepakt met tas vol 500 euro briefjes op Schiphol

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een handelaar in bitcoins die op Schiphol gepakt werd met een toilettas vol briefjes van 500 euro.

 

De 38-jarige man uit Rusland werd op 24 februari 2020 op Schiphol gecontroleerd door de douane. Tijdens de controle bleek de verdachte een aanzienlijk cash geldbedrag bij zich te hebben. In zijn toilettas bleek 92.000 euro verstopt te zitten. De man heeft geen geloofwaardig verhaal over de herkomst en het doel van het geld en wordt vervolgens aangehouden op verdenking van witwassen.

Uit verder onderzoek blijkt dat verdachte betrokken is bij minimaal vier transacties in Nederland, met een totale waarde van ruim 340.000 euro. Bij de transacties kreeg de Rus cash geld en gaf de tegenpartij bitcoins. Hij vroeg geen identiteit gegevens van zijn klanten wat volgens de wet in Nederland wel moet. Ook vroeg hij relatief hoge commissies voor de crypto-valutatransacties, zonder dat daarvoor een bonafide economische verklaring bestaat, aldus de officier van justitie.

Het OM vindt daarom bewezen dat verdachte zich opzettelijk en bewust schuldig maakt aan (grootschalig) georganiseerd witwassen. Tegen de man is een celstraf van 32 maanden geëist. In dit onderzoek is destijds ook een tweede verdachte aangehouden, die het OM als leverancier beschouwt van het cash geld. Zijn zaak staat op een later moment op zitting. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.