Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen ‘internationaal opererende drugsmakelaar’ uit Spijkenisse voor cokesmokkel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot twaalf jaar geëist in verband met grootschalige drugssmokkel. Een internationaal opererende drugsmakelaar uit Spijkenisse hoorde de hoogste straf tegen zich eisen.

Tegen vier medeverdachten werden straffen van 11, 10, 8 en 4 jaar geëist. Het gaat om mannen uit Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Bergen op Zoom en Naaldwijk. Tegen drie van de verdachten eiste het OM ook geldboetes van 25.000 euro, omdat zij puur door winstbejag waren gedreven, een woordvoerder van justitie.

De drugsorganisatie zou in de periode van 2016 tot 2018 cocaïnetransporten vanuit Zuid-Amerika naar de Rotterdamse haven hebben geregeld. Volgens de officieren van justitie kende de misdaadorganisatie vele criminele contacten, waaronder leveranciers, transporteurs, uithalers en corrupte douaniers (‘strepen’), die containers met cocaïne doorlaten. Onder hen ook een gedagvaarde belastingmedewerker, die bedrijven zou hebben uitgezocht waarvan de cocaïnehandel gebruik kon maken.

Tijdens het onderzoek zijn er PGP-berichten onderschept waarin er belastende uitspraken zijn gedaan. De verdachten hadden het onder meer over de bestelling van een machinepistool met extra munitie en handvuurwapens met en zonder geluiddemper. Een chalet in Rockanje ter waarde van ruim 110.000 euro is vermoedelijk door drugshandel gefinancierd.

Een partij van 171 kilo cocaïne in een loods in Vierpolders die onderschept werd in 2017 kan mogelijk gelinkt worden aan de verdachten. Daarnaast zijn vermoedelijk tot twee keer toet zendingen cocaïne van 40 en 17 kilo uit dozen met bananen gehaald bij een fruitbedrijf. Het onderzoek leidde in 2018 tot aanhouding van de verdachten.

De behandeling van de strafzaak wordt de komende dagen voortgezet met de pleidooien van de advocaten. In een vervolg op het strafproces zullen tot begin februari nog negen andere verdachten terecht staan. De rechtbank doet naar verwachting op 17 februari uitspraak.