Invallen voor oplichting en buitmaken 200.000 euro via Marktplaats en WhatsApp

De politie heeft invallen verricht in een onderzoek naar grootschalige oplichting via Marktplaats en WhatsApp. Hierbij werd rond de 200K buitgemaakt.

Naar aanleiding van 130 aangiftes stelde de politie Oost-Nederland een onderzoek in. Hierbij werd duidelijk dat de slachtoffers via Marktplaats werden benaderd door een zogenaamde koper. Alle slachtoffer adverteerden met campers of caravans.

De daders legden verder contact met hun slachtoffers via WhatsApp en wisten het vertrouwen van de verkopers te winnen. Zo wist de zogenaamde koper ID-documenten en bankrekeningnummers in handen te krijgen. Op die manier wist de 28-jarige man uit Enschede toegang te krijgen tot de digitale bankomgeving van de slachtoffers.

Van de talloze gedupeerden is een totaal bedrag buitgemaakt van rond de 200.000 euro. Dat geld is weggesluisd via verschillende bankrekeningen van zogenoemde facilitators. Een man van 31 uit Borne, een man van 39 uit Deventer en een man van 31 uit Deventer zijn hiervoor aangehouden en inmiddels weer op vrije voeten.

Tijdens de huiszoeking bij de hoofdverdachte zijn gegevensdragers, mobiele pinapparaten en dure merkkleding en –schoenen in beslag genomen. Het onderzoek naar de grootschalige oplichting is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.