Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen kickbokser voor mishandeling festival Eindhoven waarbij man blind raakte

Het Openbaar. Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een kickbokser voor een mishandeling op een festival in Eindhoven, waarbij het slachtoffer blind raakte aan een oog.

Het Bontgenoten Winterfestival vond op 2 november 2019 plaats in het Philips de Jonghpark in Eindhoven. Het slachtoffer was met een vriend aan het praten toen er ruzie ontstond. Vervolgens zou hij hard op zijn hoofd zijn geslagen en raakt zwaargewond. In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat zijn neus, jukbeen en oogkas gebroken zijn. Zijn linkeroog raakt ernstig beschadigd. De gevolgen voor het slachtoffer zijn enorm. Hij verloor het zicht van zijn linkeroog kan daarom niet meer verder met zijn werk als elektricien. Ook kan hij niet meer voetballen, meldt het OM.

De politie startte een onderzoek en is op zoek gegaan naar de dader. Er werd onder meer aandacht besteed aan de zaak in Opsporing Verzocht en Bureau Brabant. Eind september 2020 werd de verdachte aangehouden. Even daarvoor is de man afgeluisterd en opgenomen gesprekken zorgen volgens de officier mede voor het bewijs in de zaak. Het OM neemt het de verdachte kwalijk dat hij op het festival zoveel geweld heeft gebruikt, zeker omdat hij als kickbokser heel goed weet hoe groot de impact van een trap of klap kan zijn. ‘De verdachte is door zijn sport getraind om anderen zo hard mogelijk te raken. Als je onder die omstandigheden iemand op een festival een klap in het gezicht geeft, dan is er een aanmerkelijke kans dat die ander zwaar letsel oploopt, en aanvaard je die kans ook.’

Het OM is niet te spreken over de proceshouding van de verdachte tijdens het onderzoek. Uit de afgeluisterde gesprekken zou blijken dat hij een scenario probeerde te bedenken om er onderuit te komen. Tegen de man is een gevangenisstraf van 18 maanden geëist. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 36.000 euro betalen als het aan het OM ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.