Cel geëist tegen leden motorclub No Surrender voor afpersing 60.000 euro op verjaardagsfeestje

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen drie leden van motorclub No Surrender celstraffen geëist voor de afpersing van 60.000 euro.

Een deed in november 2017 aangifte bij de politie van afpersing waarna er een onderzoek werd ingesteld. De man liep ’s ochtends naar buiten om naar zijn werk te gaan toen er twee in het donker gekleden mannen hem stonden op te wachten. Op 4 november 2017 vond de afpersing plaats en werd het slachtoffer bedreigd door drie mannen, waarvan twee lid van No Surrender.

Het ging bij de afpersing om een bedrag van 60.000 euro. Op de avond van 4 november 2017 zochten de drie mannen, waarvan er twee lid waren van No Surrender, het slachtoffer, volgens justitie, op in een café in Rhenen. De twee No Surrender leden hadden op dat moment hun vestjes aan met daarop hun functie binnen de club vermeld. Toen het slachtoffer niet in het café bleek te zijn, gingen zij naar zijn huis waar op dat moment een verjaardag werd gevierd en kinderen lagen te slapen. De mannen weigerden weg te gaan waarop het slachtoffer besloot om buiten met ze te gaan praten. Dit mondde uit in wat geduw en getrek en hem werd duidelijk gemaakt dat hij 60.000 euro moet gaan betalen.

Op basis van verklaringen, meldingen en tapgesprekken, is er voldoende bewijs dat de drie mannen betrokken waren bij de poging afpersing, aldus de officier van justitie. De werkelijke reden van de afpersing is niet duidelijk geworden. Het zou kunnen gaan om een relationeel of zakelijk geschil. Ook kan het te maken hebben met een mishandeling van een van de afpersers door het slachtoffer tijdens een uitgaansavond kort daarvoor, in oktober 2017. De man, slachtoffer van de afpersing en verdachte van de mishandeling, is hiervoor vrijgesproken.

Tegen de verdachten heeft de officier van justitie gevangenisstraffen van vijf en zeven manden geëist. De 48-jarige hoofdverdachte hoorde de hoogste straf tegen zich eisen. De andere mannen moeten vijf maanden de cel in als het aan justitie ligt.