Handgranaat gevonden bij horecagelegenheid die eerder werd beschoten en in brand gestoken

In Veenendaal is afgelopen nacht een handgranaat aangetroffen bij een horecagelegenheid.

De politie vermoedt dat de handgranaat rond 1.45 uur werd geplaatst bij de zaak aan de Markt. Een beveiliger trof het explosief later aan en schakelde de politie in. Deze zette uit voorzorg de omgeving af. Een bomverkenner van politie constateerde dat het inderdaad om een handgranaat ging. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie heeft de granaat veiliggesteld en afgevoerd.

De dader is vermoedelijk een man met een tenger tot normaal postuur. Hij droeg een donkerkleurige jas met een capuchon over het hoofd, een donkere broek en donkere schoenen met witte, dikke zolen. De dader droeg ook nog lichtkleurige handschoenen. De man is na het neerleggen van de granaat te voet weggelopen en spoorloos verdwenen.

Bij de horecagelegenheid zijn eerder al soortgelijke geweldsincidenten geweest. Op woensdag 11 september werd rond 03.40 uur bij de betreffende horecagelegenheid brand gesticht. Vorig jaar, 2018, werd het pand enkele malen beschoten. De recherche doet onderzoek naar al deze zaken en kijkt of er een link is.