Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen leider drugsbende gelinkt aan grootste partij ketamine ooit gepakt in Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 14 jaar gevangenisstraf geëist tegen een man uit Hoofddorp voor het leiden van een criminele organisatie.

Volgens het OM hield de organisatie zich bezig met de grootschalige handel in verdovende midden en met de handel in ketamine. Bij doorzoekingen in het onderzoek werd ruim 350 kilo ketamine aangetroffen met een straatwaarde van ruim acht miljoen euro. Het ging om de grootste hoeveelheid ooit aangetroffen in Nederland. Ook werden ruim 100.000 euro cash, enkele dure auto’s, twee vuurwapens en veel designer-artikelen in beslag genomen. Veel bewijs kwam in handen van justitie via onderschepte Encrochat pgp-berichten.

Tijdens het onderzoek bleek mogelijke betrokkenheid van de verdachte bij een onderschepte partij cocaïne van 400 kilogram in een bedrijfspand in IJmuiden in mei 2019. Daarnaast wordt hij verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd (beter bekend als ice en crystal meth) en van een afvaldumping in Ermelo. Bij de productie werden Mexicaanse koks ingezet. Uit de Encrochat chats bleek volgens het OM dat een van deze Mexicanen bijna kwam te overlijden. De verdachten maakten zich echter met name druk over het verlies aan omzet dat hiervan het gevolg was. 

Tegen de 38-jarige hoofdverdachte is 14 jaar cel, een geldboete van 75.000 euro en een ontneming van 372.000 euro geëist. Daarnaast heeft het OM tegen twee medeverdachten, een 26-jarige man uit Beverwijk en een 69-jarige man uit Voorschoten, straffen van zes en drie jaar geëist. Beide verdachten zouden, samen met de hoofdverdachte, betrokken zijn geweest bij de invoer van 400 kilo cocaïne in IJmuiden. De 69-jarige man werd in 2021 al veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Hierdoor komt de eis tegen hem lager uit. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.