De rechtbank heeft tot zes jaar cel opgelegd deelname aan een criminele organisatie, handel in cocaïne en een cocaïnewasserij in een manege in Nijeveen.
De verdachten kwamen in beeld bij justitie en politie na het kraken van Encrochat pgp-berichten. Uit de gesprekken bleek dat de mannen in wisselende samenstelling deel zouden hebben gemaakt van twee criminele organisaties die gericht waren op de productie van en handel in synthetische drugs en het verwerken en handelen in cocaïne. De verdachten zouden professioneel te werk zijn gegaan zo werden voor de drugslabs onder meer ‘koks’ (specialisten) uit Mexico ingevlogen.
Op 7 augustus 2020 kwam de politie in actie en heeft invallen verricht in de manege in Nijeveen, een loods in Apeldoorn en een loods in Elshout. In de manege bleek en complete cocaïnewasserij aanwezig te zijn. Er waren productieruimtes, opslagruimtes, slaapverblijven en een kantine. Nader onderzoek wees uit dat het laboratorium werd gebruikt om op grote en professionele schaal cocaïne uit materialen te halen, in dit geval steenkool. De cocaïne kon in het laboratorium worden gezuiverd, geperst, gedroogd en verpakt. In de loodsen in Apeldoorn en Elshout werden hiervoor de benodigde materialen aangetroffen. Uit het onderzoek bleek dat er eerder was gewerkt vanuit een drugslab in Wijk en Aalburg, voordat de productie werd verplaatst naar de manege in Nijeveen.
Bij de inval werden in totaal zestien personen aangehouden die op dat moment aan het werk waren in het drugslab. Het grootste deel daarvan werd in augustus vorig jaar al veroordeeld tot celstraffen van 30 tot 36 maanden. In deze tweede zaak werden de meeste verdachten op basis van versleutelde PGP-berichten aangehouden. De rechtbank oordeelt dat op basis van deze berichten kan worden vastgesteld dat alle tien de mannen betrokken waren bij het opzetten en draaiende houden van het drugslab. Sommigen van hen waren vervolgens ook verantwoordelijk voor de handel in-, en uitvoer van de in het lab geproduceerde cocaïne. Door de langdurige en gestructureerde manier van samenwerken oordeelt de rechtbank ook dat 8 van de 10 verdachten hebben deelgenomen aan een criminele organisatie.
De 52-jarige hoofdverdachte krijgt voor zijn coördinerende en leidinggevende rol met 6 jaar cel de zwaarste straf opgelegd. Zijn 39-jarige rechterhand en de 43-jarige financiële man van de organisatie krijgen beide 5 jaar gevangenisstraf. De technische man, de coördinator in het lab en de man die alle spullen regelde voor het productieproces in het laboratorium krijgen alle drie 4 jaar cel. De drie overige verdachten worden voor hun aandeel veroordeeld tot onvoorwaardelijke celstraffen van 3 jaar, 30 maanden en 18 maanden.