© crime-nieuws.nl

Cel geëist tegen man uit Assen voor buitmaken tonnen euro’s bij oplichting en afpersing ‘mannen met geld’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf geëist tegen een man uit Assen die tonnen met oplichting en afpersing wist buit te maken. Eén van de slachtoffers pleegde in 2019 zelfmoord.

De 30-jarige man zou volgens het OM via meerdere vrouwen zijn slachtoffers (mannen met geld) te benaderen. De vrouwen hadden seksueel contact met de mannen en na enige tijd werd er om geld gevraagd. De zaak kwam op 23 april 2019 in een stroomversnelling nadat de hoofdverdachte in een Porsche een vrouw aanrijdt. Ze raakt daarbij gewond aan haar beide knieën. Hij verlaat de plaats van het ongeval, maar wordt kort daarna aangehouden.

De Porsche bleek op naam te staan van de BV van een 60-jarige man uit de gemeente Pekela. Hij verklaart de auto aan de verdachte te hebben uitgeleend. De man blijkt contact te hebben gehad met een vrouw die ‘samenwerkte’ met de hoofdverdachte. Uiteindelijk wordt de man door hen voor een bedrag van enkele tonnen opgelicht. Daarbij maakt hij onder meer geld over voor een niet bestaand appartement in Parijs. De man pleegt in eind april 2019 zelfmoord.

Ook in een ander onderzoek wordt de man uit Assen verdacht van dezelfde handelswijze. Hij heeft zich volgens de officier van justitie voor langere periode schuldig gemaakt aan deze vorm van oplichting en afpersing. Daarnaast is er sprake van criminele uitbuiting van een 22-jarige vrouw. ‘Hij wendde een relatie met haar voor, waarbij hij op ernstige wijze misbruik heeft gemaakt van haar afhankelijke en kwetsbare positie. De verdachte heeft op uiterst laakbare wijze van haar diensten geprofiteerd.’ Aldus de officier van justitie.

Tegen de man is drie jaar gevangenisstraf geëist voor het buitmaken van zeker 450.000 euro met de oplichtingspraktijken. De uitgebuite vrouw is ook medeverdachte inzake oplichting en hoorde een taakstraf tegen zich eisen. Beide verdachten moeten volgens het OM het met hun activiteiten verdiende geld afstaan. Het OM heeft daartoe een ontnemingsvordering aangekondigd. De rechtbank doet binnenkort uitspraak tegen de verdachten.